Work and Travel - 2016

 

                                                                                         TAX REFUND / POVRAT POREZA WT 2015 INFORMACIJE SMJERNICE


                 Da bi tax refund/povrat/povracaj poreza bio efikasan, postoje odredjeni preduslovi koje bi svaki student, WT polaznik trebao da uradi. O ovoj temi se prilicno zna i u zadnjih nekoliko godina se o tome aktivno pise i po netu. Nakon skoro tri godine pauze napisacemo, po nasem misljenju, bitne informacije koje znamo kako bi svaki student bio sto bolje informisan o tome. Svi studenti u USA bi trebali placati federalni porez. Studenti koji zive i rade u drzavama gdje postoji State porez bi trebali placati i njega naravno. Takodje u nekim (istina rijetkim) mjestima nazalost postoje i tzv.Local Taxes koje se osim federalnog i state poreza, skidaju sa cekova studenata. (npr. ko je radio u NYC). Negdje su ti porezi refundabilni, negdje ne. Postoji i porez koji ne bi smio da se skida sa cekova WT studenata, tzv.FICA porez (Social Security Taxes & Medicare Taxes). Strani studenti kao nerezidenti sa J-1, F-1, M-1, Q1 ili Q2 vize su u pravilu izuzeti (exempt) od placanja tog poreza. FICA porez uz rezidente jedino placaju nerezidenti sa H-1B, J-2 i TN vize, od prvog dana legalnog zaposlenja. IRS Publikacija 515 na strani 36 govori o tome i toga se moraju pridrzavati USA poslodavci. Oni koji nisu upoznati sa tim, treba im se reci da procitaju to prije nego sto pocnu da skidaju te poreze sa cekova studenata. U nekoliko drzava se sa cekova studenata skida i tzv. SUI (State Unemployment Insurance) ili SDI (State Disability Insurance) Tax. Najcesci primjeri za to su California, Rhode Island, New York i New Jersey. SUI/SDI se obicno prikazu u koloni „Other“ na studentovom W2 dokumentu. Bitno je reci da ovo skidaju samo neki poslodavci u tim drzavama, ne svi, dakle rijetko se desava.

Najcesca pitanja od strane studenata koja se postavljaju u vezi Tax Refund (S-student, Columbus)

S: Šta je potrebno da bi se apliciralo za tax refund/povrat/povracaj poreza?
C: Da bi se apliciralo za tax refund, potrebno je imati sledece dokumente:

1. Kopije W2 obrasca sa svih poslova koje ste legalno radili i bili prijavljeni. Jedan legalan posao – jedan W2 obrazac.
*** W2 obrazac je zvanicni poreski dokument koji sadrzi informacije o svim placenim porezima i ostvarenoj zaradi studenta. Najbolji i najbrzi nacin da dobijete svoje W2 dokumente jeste da krajem poreske godine (u ovom slucaju krajem decembra tekuce 2015-te) kontaktirate svoje menadzere/poslodavce putem email-a, fbook-a i sl., i zamolite ih da vam vase W2 dokumente posalju u elektronskoj formi u pdf formatu na vas email. To pisem od 2010-e i to je zaista najbolji i najbrzi metod. Svaki poslodavac je duzan po zakonu da do 31.1.2016 dostavi W2 dokumente svojim zaposlenicima. Mnoge kompanije to rade elektronski i vec do 10.1.2016 posalju W2 na studentov email. Neke kompanije to ne rade elektronski i W2 salju staromodnim putem u papirnoj koverti koja otprilike putuje 3 nedelje do kucne adrese studenta. Kod poslodavaca koji ne izradjuju elektronski W2 je najbolje da se zamoli da taj papirni dokument skeniraju (ili uslikaju da bude citak ukoliko nemaju skener, mada je mnogo bolje da bude skeniran) i posalju studentu na email. Na taj nacin nije bitno da li ce vam doci papirni W2 na kucnu adresu ili ne a ustedicete 20-ak dana. Dakle trebate insistirati na vasim W2 dokumentima da vam se posalju na email. Ukoliko iz nekog razloga ne dobijete W2 sa odredjenog posla, alternativa je poslednji cek iz te kompanije (pay slip) koji ste dobili i unovcili. Dakle, ukoliko imate W2, ne trebate slati poslednji cek sa tog posla. Poslednji cekovi su samo alternativa i zamjena za W2. Povrat poreza se u najvecem broju slucajeva zavrsi brze kad imate W2 dokumente umjesto poslednjih cekova. Ovo se posebno vidi kad se aplicira za State poreze. Sa poslatim poslednjim cekovima duze se ceka na obradu State poreza.
2. Kopija socijalne kartice (Social Security Card)
3. Kopija prve strane pasosa
4. popunjena word aplikacija za povrat poreza 2015 (dobijate je na email i popunjavate na racunaru, ukljucujuci i potpis koji takodje tipkate)
5. IRS formular 2848 (takodje dobijate na email)
*** Skenirate W2 dokumente (ili poslednje cekove ukoliko nemate sve W2 dokumente), socijalnu karticu i prvu stranu pasosa u pdf ili JPEG format vodeci racuna da su vam skenirani dokumenti crnobijeli i da nijedan fajl nije preko 1MB. Molim da izbjegavate TIFF format slika, ti fajlovi su ogromni i proci ce mnogo vremena dok to ne upload-ujete na email. Aplikaciju za Tax Refund cete dobiti na email i nju treba samo da popunite na racunaru i kao takvu posaljete sa ostalim dokumentima. IRS formular 2848 cete takodje dobiti na email i nakon sto ga ištampate, štampanim slovima napisete ime i prezime, potpisete se i stavite datum, takodje ga skenirate i zajedno sa ostalim gore pomenutim dokumentima saljete na našu e-mail adresu.


 

S: Da li postoji kranji rok za povrat poreza?
C: Svaki student koji ima pravo na povrat poreza, to svoje pravo moze ostvariti u naredne 3 godine. Naravno da je bolje da se aplicira za porez sto prije, tj.prve godine. Gledano iz perspektive 2015-te, povrat poreza se moze raditi onima koji su radili 2012-te, 2013-te i 2014-te. Krajnji rok za 2012-tu godinu je 15.4.2016.

S: Platio sam ukupno 2200$ poreza, koliko mogu dobiti nazad?
C: Da bi dobili tacnu procjenu koliko ste bruto zaradili, kog poreza tacno platili i koliko vam se moze refundirati za svaki od njih, potrebno je da posaljete vase W2 dokumente (ili poslednje cekove) na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Procjenu cete dobiti u roku od 24h i znacete svoju situaciju. Nakon procjene, student odluci sta dalje. Porez se ne radi dok se od studenta ne dobije zeleno svjetlo za to.

S: Imao sam tri legalna posla ali sam samo na dva placao porez. Da li trebam da dostavim i treci W2 obrazac sa kojeg nisam placao porez?
C: Apsolutno da. Vrlo je bitno da studenti znaju da bez obzira ako na nekom poslu nisu placali porez a bili su legalno prijavljeni, moraju obavezno da nam dostave W2 i sa tog posla.

S: Koliko traje proces povrata poreza?
C: Vrijeme povrata varira i nikad nije isto za sve. Za federalni porez to je najcesce od 4-10 nedelja, ponekad i vise. Vrijeme povrata za State porez nije isto i ono zavisi u kojem state-u je student bio (npr.drzave kao sto su NY i MA prilicno brzo obrade state poreze, u prosjeku za nekih 4-6 nedelja, dok npr. drzava CO obradjuje takse ne manje od 12 nedelja). Ovde je tesko biti precizan jer poreska sluzba/sluzbe znaju cesto da prolongiraju ove rokove zbog velike kolicine zahtjeva za obradu.

S: Kasno sam saznao da mi je poslodavac skidao sa cekova FICA poreze i oni se nalaze na mom W2 dokumentu. Mogu li sad da ih povratim?
C: Moguce je povratiti FICA (Federal Insurance Contribution Act) poreze studentima na J-1 Vizi. Najidealnija situacija je kad student vidi na vrijeme (dok je jos u USA) da mu poslodavac skida te poreze sa plata. Tad treba da mu kaze da su studenti na J-1 vizi izuzeti od placanja tih taksi i da na sledecem ceku vrati taj novac koji je skinut. Vecina poslodavaca ce uraditi to ako se pozovete na IRS publikaciju. Da bi se apliciralo za povrat FICA taksi, student mora da ima provedeno manje od 183 dana na tlu Amerike i da sa tog posla na kojem su mu skidane FICA takse obavezno ima W2 dokument. Takodje treba da posjeduje i dostavi nam svoj skeniran DS 2019 dokument tj.radnu dozvolu (dokument koji je ranije nosio u ambasadu i koji je potpisan od USA konzula, predstavnika USA sponzorske agencije, kao i od strane samog studenta). Dakle, student koji nema W2 sa posla na kojem su mu skidane FICA takse ne moze da aplicira za povrat FICA taksi.

S: Koliko moram da cekam na FICA poreze da mi se vrate i mogu li ih dobiti na svoj USA racun?
C: Na povrat FICA poreza se ceka od 6-9 mjeseci najcesce. FICA porezi dolaze u obliku ceka.

S: Imam aktivan racun i dva prijatelja koji su bili sa mnom na WT. Da li se porez od sve trojice moze raditi na moj aktivni USA racun?
C: Federalni porez se moze uraditi za maksimalno 3 osobe da idu na jedan USA racun. U svakom slucaju, poreska sluzba to moze i da odbije bez ikakvog objasnjenja (rijetkost) i da umjesto tri direktna depozita izradi tri federalna poreska ceka.


 

S: Radio sam dve nedelje u oktobru poslije isteka radne dozvole i tad sam takodje bio prijavljen kod poslodavca. Da li ce to uticati na moj povrat poreza?
C: Nece.

S: Ostao sam ilegalno u USA, nisam se vratio kuci. Imam li pravo da radim povrat poreza?
C: Da, naravno.

S: U mojoj WT agenciji su mi poslali email da je krajnji rok da predamo cekove 1.decembar 2015-te. Da li postoji takav rok?
C: Sa stanovišta zakona, ne postoji takav rok za predaju cekova. U pravilu studenti trebaju da sacekaju da dobiju W2 dokumente, bar do kraja januara iduce godine i da se raspitaju i upute gdje ce raditi porez. Zasto pojedine agencije od svojih studenata traze to prije vremena – najbolje da pitate zaposlene u agenciji. U Americi svi cekaju W2 pa onda rade takse.

S: Dobio sam procjenu od moje agencije za porez pa me interesuje koliko bi mogao da dobijem preko vas?
C: Work and Travel agencije se ne bave porezima, samim tim ne rade ni procjene. To je bar moje saznanje a pratim to zadnjih par godina. WT agencije su posrednici i dokumentaciju studenta salju RT Tax-u, Tax Back-u, Easy Tax-u itd. Koliko ja znam i pratim situaciju od 2009-e godine, porezima su se osim RT Tax-a, Tax Back-a kasnije bavili jos dvojica momaka iz Novog Sada koji su morali da prekinu sa tim poslom jer su prije 3 godine ojadili prilican broj studenata sa vojvodjanske regije, ne namjerno koliko neznanjem. Osim njih, jedini koji su ozbiljno radili poreze zadnjih 6 godina na prostoru ex-Yu su bili moj donedavni partner Nikola (Beograd/Vankuver) koji se iz tog posla povukao prosle godine zbog manjka vremena, zatim gospodin Petar iz Novog Sada i ja. Procjene koje studenti dobijaju su u 80% slucajeva poticale od ova tri izvora i te informacije je vecina WT agencija samo prosledjivala studentima.

S: Columbus, moram li ja kao student tvog Columbus Travel-a iz Banja Luke da radim takse preko tvoje agencije?
C: I zapovijest: Ja sam Branko tvoj iz Columbus Travela. Nemoj imati drugih WT Travela osim mene. Nemoj im sluziti niti im klanjati. Salu na stranu, naravno da ne. Student treba da zna svoja prava a to je da ima rok od 3 godine da aplicira za porez i da to uradi tamo gdje misli da treba i gdje mu je najbolje da to ucini. Treba da se interesuje i vidi opcije. Obzirom da sam zajedno sa mojim saradnicima radio takse za veliki broj studenata iz BIH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije itd., logicno je da moji studenti mogu da rade takse gdje misle da je najbolje. Ja cu svima da izadjem u susret savjetodavno u vezi opcija/procjena/cijena. Ono sto znam iz licnog iskustva je da npr.studenti iz nekih WT agencija iz Rumunije placaju za povrat 150$, iz Ukrajine isto, Uzbekistana 170$ itd. Tako da smo mi iz ey-Yu prilicno bolji sa te strane naplacujuci 50-60$, neko i malo vise

S:Ja sam iz Makedonije i interesuje me da li mozete raditi poreze za makedonske studente?
C: Naravno. Procedura za povrat poreza je za sve ista, nebitno iz koje drzave ili kontinenta dolaze studenti.

S: Na koji nacin radite porez studentima iz Ukrajine?
C: Na nacin da uradimo sve kao i ostalima i kad dodje federalni cek u nasu agenciju, onda placate proviziju za tax refund nama nakon cega vam saljemo cek/cekove na vase adrese.

S: Kad sam platio WT program 2014-te , morao sam unaprijed da platim dio novca i za povrat poreza koji ce mi se raditi ove godine? Mogu li da se predomislim i radim to sad preko vas?

C: Novo pravilo jedne agencije iz Srbije. Ako WT agencija unaprijed uzima studentima pola provizije za povrat poreza i ne ostavlja im mogucnost da sami izaberu gdje ce raditi porez kad se vrate – to dovoljno govori o samoj agenciji ma kako se ona zvala. Ista je situacija i sa obavezivanjem studenata da kupuju avio karte preko WT agencija preko kojih idu u USA. Toliko o tome. Moja preporuka je da ako je student vec platio npr.30$ svojoj agenciji unaprijed, da mu se ne isplati da ide na drugo mjesto i ponovo nekom placa proviziju jer mi ne mozemo da priznamo tih 30$ koji su placeni nekom drugom. Ovo pitanje sam dobio od par studenata iz Srbije koje sam upoznao u avionu dok smo se vracali iz USA pocetkom oktobra 2015.

S: Cekam na porez od februara i jos ga nisam dobio? Rekli ste mi da sam izvucen na tzv.federalnu provjeru. Proslo je puno vremena i strahujem da niste nesto pogrijesili.
C: Od zadnje 2014-te poreske godine, znatno je pojacana kontrola kako dokumentacije poreskih obveznika (u ovom slucaju studenata) tako i kontrola rada ovlastenih Tax Preparer-a. Federalna poreska sluzba to radi iz vise razloga a jedan je najbitniji: U zadnje vrijeme je sve veci broj tzv.identity theft slucajeva, tj.slucajeva kradje identiteta. Mnogo je slucajeva u bliskoj proslosti u Americi gdje su cak i neki ovlasteni Tax Prepare-i radili povrate poreza na svoje racune i direktno ostecivali poreske obveznike tako sto su koristili odredjene poreske benefite a da za to poreski obveznici nisu ni znali.
Takodje, pojacan je i trend da su americki gradjani sami sebi radili takse i kroz poresku dokumentaciju claim-ovali mnoge kredite i povlastice od drzave na koje u principu nemaju pravo. Nasumicno se odabira i izvlaci dokumentacija koja ide na federalnu provjeru tj.audit. Kad se izvuce odredjena poreska dokumentacija za nekog obvezika (u ovom slucaju studenta), poreska sluzba to javi na nacin da posalje pismo i obavijesti nas o tome. U tom procesu se ceka dok oni ne jave dalje korake. Mogu da ne traze ništa i da nakon nekih 12 nedelja izrade i posalju cek ili da zatraze dodatne dokaze da im se posalju da bi nastavili sa istragom. Za svo vrijeme trajanja tog procesa, poreska sluzba se naravno poziva da se dobiju eventualne konkretne informacije. Dok se studentu ne javi da je gotovo – proces traje. Svakako da svako ko zeli da provjeri sve, ima na to pravo pozivanjem IRS-a.


 

S: Na koji nacin mogu da dobijem svoj porez/poreze? Mogu li na jedan od svojih racuna u domacoj evropskoj banci?
C: Povrat poreza je moguce dobiti ili putem americkog poreskog ceka (bilo federalnog i štate ceka koji dolazi kod nas u agenciju ili na kucnu adresu studenta) ili direktnim depozitom na licni racun studenta u nekoj od USA banaka. Ukoliko student ima aktivan USA racun (koji nije u minusu), potrebno je da javi svoj account number tj.broj racuna (NE 16-cifreni broj sa bankovne kartice) kao i routing number svoje banke iz mjesta gdje je otvorio taj racun. Te informacije unosi u word aplikaciju za povrat poreza koju dobija od nas. Ukoliko ne znate te informacije, mozete ih provjeriti na vasim ebanking nalozima kad se ulogujete na njih. Ukoliko ni tamo ne mozete naci, podatke o account i routing brojevima mozete naci na praznim cekovima koje ste dobili od vase banke kad ste otvarali vas racun. U donjem lijevom uglu tih bjanko cekova imate podatke o vasem account i routing number-u. Ukoliko ne mozete naci te prazne cekove, onda nadjite na netu i pozovite customer service toll free broj vase banke pa ih zamolite da vam jave vas account i routing number od vaseg racuna radi direct deposit-a za tax refund. Za one koji imaju aktivne USA racune i kojima se porez bude radio na iste, dobijace novac od poreza od 3 do 5 nedelja ranije nego oni kojima se porez bude radio preko poreskih cekova.

Kad studentu porez legne na USA racun, on ima dve opcije: da sa svojom karticom ode na bilo koji bankomat i podigne novac u domacoj valuti ili da sam sebi napise cek koji je dobio kad je otvarao racun. prm.student iz Republike Srpske kojem je porez legao na njegov Bank od America (BOA) racun i koji zeli da podigne novac sa nekog bankomata u Banjaluci: Svoj porez podize u konvertibilnim markama a dnevni maksimalni limit podizanja zavisi od njegove USA banke i od bankomata gdje podize taj novac. Sa bankomata u Republici Srpskoj a i u citavoj BIH se maksimalno moze podici 1000 KM dnevno. Student koji ima aktivan racun u Bank of America ima limit svoje kartice najcesce do 800$. Tj limit moze da podize na svom ebanking profilu. Manje USA banke (tipa Union bank, Citizens itd.) imaju limit od 250-300$ dnevno pa ti studenti trenutno mogu podici 350-500 KM dnevno.

Kad student koji ima BOA racun podigne 1000 KM sa bankomata u BIH, on placa dve provizije za podizanje novca i to: proviziju BOA za podizanje koja je fiksna i iznosi 5$ po svakom podizanju kao i VISA proviziju koja iznosi 3% na podignutu sumu novca (ako je podignutih 1000 KM npr. 590$, VISA provizija koja ce biti skinuta sa BOA racuna studenta ce iznositi 17.7$. Dodajuci fiksnu proviziju BOA od 5$, to je ukupno 22.7$ provizije za podignutih 1000 KM. Obzirom da se rasponi placenih poreza studenata krecu od 400 pa do 3000$, bolja je opcija da student kome legne porez na USA racun uzme svoj prazan cek koji je dobio od banke, napise sam sebi cek i odnese na devizni racun „domace“ banke. Na taj nacin ce dobiti dolare (a ne marke kao kad podize porez sa bankomata) koje ce moci podici i zamijeniti u mjenjacnici ili gdje nadje najbolji prodajni kurs za dolare. Trebate imati u vidu da kad podizete novac u domacoj valuti da vam VISA mijenja vase dolare po najslabijem prodajnom kursu. Zato je bolja varijanta da sami sebi napisete cek i odnesete ga na unovcavanje na devizni racun u nekoj od banaka u BIH.


 

Sto se tice studenata koji nemaju aktivan USA racun i kojima dolaze poreski cekovi – oni nose te cekove takodje na unovcavanje u banku gdje su otvorili devizni racun u drzavi prebivališta. Studenti iz Srbije svoje cekove veoma brzo unovce u Intesa banci, to nazalost nije slucaj sa BIH i Hrvatskom jos uvijek jer tu ocigledno jos uvijek nema banaka koje imaju direktan kontakt sa nekom USA bankom i sve ide preko posrednickih korespodentnih banaka iz Evrope. Iz tog razloga pomenuti studenti cekaju na unovcavanje poreskih cekova od 2-6 nedelja. Studenti iz BIH koji su povrat poreza prosle godine radili preko Columbus-a, svoje poreske cekove su unovcavali za 4 do 12 dana. To je bilo moguce jer sam imao prilican broj kako svojih, tako i studenata iz drugih agencija koji su radili povrat poreza preko mene i za 80% studenata su dolazili federalni cekovi u 2 dana. Sa bankom sam postigao dogovor da se poreski cekovi studenata salju u USA bez cekanja kad ih dnevno dodje preko odredejenog broja. Na taj nacin je bilo moguce da studenti mnogo brze nego inace dobiju svoj novac.

  • Majke Jugovića 1
  • Studentski dom Nikola Tesla Paviljon br. I
  • +387 65 823 007
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.nfoThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  •  www.columbus.ba

WORK AND TRAVEL

Top