Francuska

Upoznajte Francusku, zemlju u kojoj je kuvanje postalo umjetnost, a vino životna namirnica. Francuska književnost, umetnost i arhitektura su uticali na modernu umjetnost širom svijeta, a Pariz je i danas centar svjetske visoke mode.

Cijela planeta odiše mirisima francuskih parfema, a da i ne pominjemo čuvene francuske sireve. Ovo je samo dio prebogate francuske kulture i tradicije. Jovanka Orleanka, Luj XV, Napoleon, samo su neke od istorijskih ličnosti koje su obilježile svoju epohu, istoriju i kulturu Francuske. Polugodište ili školska godina u Francuskoj je prilika da pohađajući školu i boraveći u nekoj od volonterskih porodica-domaćina, naučite francuski jezik i steknete dragocjeno iskustvo i znanje o raskošnoj francuskoj kulturi.

Život u porodici

      Francuzi vole da se druže i provode slobodno vreme sa prijateljima ili porodicom. Obožavaju da kuvaju i jedu u društvu. Vikendom obično idu u bioskop, u šetnju, na kampovanje ili na izlete sa prijateljima. Francuzi spadaju u jednu od nacija sa najizraženijim patriotskim osećanjem, pa su stoga veoma ponosni na svoju kulturu, nasleđe i način života. Učtivost se veoma cijeni i S'il vous plait (molim) je izraz koji se najčešće čuje u Francuskoj. Omiljeni pozdrav među mladima je Salut, a koristi se i pri susretu i pri odlasku.

Francuska škola

      Francuska srednja škola (college i lycee) traje sedam godina. College je sličan višim razredima osmogodišnje škole i traje četiri godine. Nastava se odvija od osam ujutru do pet popodne, od ponedeljka do petka, dok srijedom nastava traje do podne. Po završetku college-a učenici polažu ispit koji se zove brevete. Nakon college-a, učenici mogu da se opredijele za lycee (gimnaziju) ili stručnu školu. Škola je zahtjevna, školski dan može biti veoma dug. Domaći zadaci su česti i obimni. Sportske i kulturne aktivnosti nisu usko povezane sa školom. Francuski obrazovni sistem cijeni i njeguje individualni rad. Engleski jezik je obavezan u srednjim školama. Program je namjenjen učenicima uzrasta od 15 do 18 godina, koji posjeduju osnovno znanje francuskog jezika i imaju najmanje vrlo dobar uspjeh u školi.

Rok za prijavljivanje: najkasnije do 15. APRIL!

Bienvenue en France!

  • Majke Jugovića 1
  • Studentski dom Nikola Tesla Paviljon br. I
  • +387 65 823 007
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.nfoThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  •  www.columbus.ba

WORK AND TRAVEL

Top